Globaalisti yli 80 % tutkimusasiakkaista on kokeillut uusia tutkimusmenetelmiä. Asiakaskunta haluaa entistä pienemmällä rahalla laatua, nopeutta ja fiksumpia tutkimuksia. Nykyisistä tutkimustoimistoista häviää seuraavan viiden vuoden aikana puolet. Näin toteaa Greenbookin tutkimus, johon osallistui yli 800 alan ammattilaista – heistä joka kolmas oli tämän tuomion takana.
WIN/Gallup Internationalin puheenjohtaja totesi avauspuheen vuorossaan Marrakechissa, että markkinatutkimus on aina ollut muutoksessa, muttei koskaan sillä tahdilla kuin nyt. Seuraavat trendit muokkaavat alaamme lähivuosina:
- Ymmärrystä muutoksesta on kerättävä businesspäätöksenteon tahtiin
- Siirrytään kohti reaaliaikaista mobiilialustoilla tapahtuvaa tutkimusta
- Eri sidosryhmät osallistetaan tutkimukseen yhteisöjä hyödyntämällä
- Automaation rooli kasvaa
- Datan visualisointi ja infografiikka lisääntyy
- Big datasta luodaan tarinoita
- Kehitetään ennakoivaa tutkimusta ja koneälyä.
Ketkä ovat tässä muutoksessa suurimassa vaaravyöhykkeessä? Ketterät uuden teknologian toimijat, konsultointiin suuntautuneet tutkijat lähestyvät suoraan suuria asiakkaita. Jo nyt arvioidaan, että GfK,TNS ja IPSOS ovat menettäneet tai menettämässä satojen miljoonien edestä asiakkuuksia. Mutta myös pienet ja keskisuuret toimistot ovat uhanalaisia. Kiristyvässä kilpailussa ei pärjää yksin hyvällä projektinhallinnalla, tilasto-osaamisella tai pitkäaikaisella alan kokemuksella. Tämä ei riitä inspiroimaan asiakaskuntaa. Tutkimustoiminnan tulee muuttua inspiroivammaksi. Asiakkaiden businestä tulee ymmärtää entistä paremmin ja menetelmien ja tulosten tule olla helposti ymmärrettävissä ja nopeasti hyödynnettävissä.
On hyvä muistaa, mitä meidän tutkijoiden tulee tarjota asiakkaille. Uusseelantilainen Peter Kenny totesi ”We sell hope”. Toivoa oikeista päätöksistä ja ratkaisuista eli toivoa paremmasta busineksesta jo tänään.
Paluuviite: Marokon kauhu – tutkimusalasta häviää puolet! — Juha Aalto | Juha Aalto