Gallup-analyysiä – brexit ei toteudu

Juhannuskokkoja kasatessa Britannian Eu-kansanäänestys lähestyy. Ilma on sakeana täynnä ennusteita ja valistuneita arvauksia siitä, mikä on äänestyksen lopputulos.  Financial Times saa 21.6. kuuden mittauksen tuloksia vääntämällä tasatuloksen 44 % puolesta 44 % vastaan, lopuilla ei kantaa – jännittävää.

Omaan kokemukseni ja Britannian parin viime vuoden vaaliennusteisiin perustuen esitän kolme pointtia, miksi kansan äänestyksen tulos on niukka ”Remain”.

  1. Tutkimusmetodit. Puhelinhaastatteluin  tehdyt tutkimukset ennustavat pääsääntöisesti ”remain” vaihtoehdon voittoa.  Vaikka nettipaneelit ovat nykyaikaa, ei niiden toimivuus ole ollut poliittisissa mielipidetutkimuksissa yhtä luotettavaa kuin on uskottu. Tämä nähtiin mm. viime vuoden parlamentti vaaleissa. Puhelinhaastatteluissa tukeudutaan satunnaisotantaan, eikä panelisitien henkilökohtaiset vastaamismotiivit – kuten palkkion haku – vaikuta tulokseen.
  2. Epävarmat äänestäjät. Mikäli kantaa vailla olevat äänestäjät pysyvät passiivisia, siitä näyttäisi hyötyvän etenkin jäsenyyden kannatusta ajava osapuoli. Ja jos kanta varmistuu viime hetkellä se on useimmin status quon puoleen kääntyvä.  Toisaalta varmimmmat äänestäjät ovat eron kannalla.
  3. Skotlannin oppi. Skotlannin kansan äänestyksen ennusteet pari vuotta sitten muistuttivat paljolti Brexit-kamppailua.  Aluksi ero puoli otti nettitutkimuksissa etumatkaan. Kun tunneargumentaatio väheni ja faktat nousivat esiin tilanne muuttui. Näin näyttää käyvän tässäkin äänestyksessä. Käyrät ovat nyt hyvin päällekkäin myös nettitutkimuksissa.

Joku vannoon vedonvälittäjien näkemyksiin. Vedot remain-puolen voittoon ovat vahvemmat. Viime hetken tilannetta voi muuttaa myös Jo Coxin dramaattinen murha, vaikka kaikki tahot ovatkin irtisanotuneet veriteosta.

Yhtä kaikki – veikkaan niin tasaista lopputulosta, että monet ennusteet niin puolesta kuin vastaan ovat virhemarginaalin sisällä.

 

 

 

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s