GfKn tulosvaroitus synkistää markkinatutkimuksen kasvunäkymiä

Kesken keski-eurooppalaisten kesälomaa  markkinatutkimuksen miljardikerhoon kuuluva GfK antoi tulosvaroituksen.  Ensimmäisellä vuosipuoliskolla myyntilaski 3,4 % ja tulos heikkeni 17 % ollen 58,9 M€.  Myös johdossa on nähty muutoksia. GfKn viime vuoden yli 100 miljoonan tulos  vastaa karkeasti Suomen markkinatutkimusliikevaihtoa.

Konsernijohtaja Matthias Hartmann toteaa etenkin toisen kvartaalin olleen pettymys. Kuluttajatutkimusten (Consumer Experinces) liikevaihto retkahti n. 8 % alaspäin. Myös uusien mediamittausten käynnistelyissä on ollut viiveitä. CEO Hartmann lupaa, että kulukuri ja sopeutustoimet yhdessä vahvan kassavirran kanssa parantavat tulosta vuoden toisella puoliskolla. Kuulostaa tutulta.

 

Eurooppalaiset kolleegat ovat aloittaneet jo jälkipyykin. Syyksi arvellaan kovaa hintasoa ja jäykkyyttä. Monet pienet ja ketterät toimistot ovat kahmineet asiakkuuksia maailmanlaajuisesti GfKlta.  Ilmiö on tuttu myös muiden isojen toimistojen keskuudessa. On mielenkiintoista nähdä parin viikon päästä julkistettava ESOMARin toimialaraportti ja mitä se kertoo  alan nykykehityksestä.

Saksassa ei voi pistää laskua talouskasvun piikkiin.  Tosiasia on, että nopeasti kehittyvä data-analytiikka syö etenkin ad hoc -businesta.

Meillä Suomessa markkinointi on tarponut laskukierteessä vuoden 2008  finanssikriisistä alkaen  Mainostajien liiton eilen julkaisema Mainosbarometri lupaa vihdoinkin kasvua vuodelle 2017. Toivottavasti vastauksia ei ole annettu kesäfiiliksissä.

Mikäli markkinointipanokset kasvavat,  kasvanevat myös tutkimuspanokset. Keväällä oli Markkinatutkimusliiton luvuissa  nähtävissä varovaista kasvua.  Toivon, että pohjakosketus on todellakin nähty. Silti aika entinen ei koskaan enää palaa.  Taloustutkimuksen Kari Roose kehottaa MARK blogissaan pohtimaan markkinatutkimuksen uudelleen määrittelyä. Datan rikastaminen ja suuraineistot muuttavat toimialaamme pysyvästi.

Tähän meidänkin tulee tarttua, ei tyytyä perinteisiin tilastollisiin tutkimuksiin. Muuten on vaara, että jäämme asenne- ja mielipidetutkijoiksi täyttämään iltapäivälehtien viikonvaihdenumeroita.Kuten  Etlan juhlaseminaarissa puhunut MIT digitalisaation huippututkija Erik Brynjolfson puheensa päätteeksi totesi, pahinta on jatkaa liiketoimintaa alalla kuin alalla konseptilla ”Business as usuall”.

 

 

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s