Trump vs. Clinton – lue kannatusmittauksia tarkasti

trumpvsclinton

Taistelupari

Yhdysvaltain presidentinvaalien  D-day  8.11. lähestyy. Peli kovenee molempien  epäsuosittujen  ehdokkaiden yrittäessä upottaa toinen toisiaan syvämmälle inhokkisuohon. Yksi peliväline on kannatusmittaukset.  CNN 8.9. julkaisemassa  mittauksessa Trump oli yllättäen  siirtynyt kannatusjohtoon luvuin 45-43.  Gallup -keskiarvojen mukaan taas Clinton johtaa 14.9. luvuin 47,9 – 42,2. Mihin  uskoa, mitä seurata? Tässä muutama vinkki.

On tunnettava Yhdysvaltain vaalijärjestelmä pääpiirtein, jotta tuloksia voi arvioida. Kussakin osavaltiossa järjestetään valitsijamiesvaalit.  Ehdokas,  joka voittaa osavaltion saa kaikki osavaltion valitsijamiehet taakseen. Valitsijamiesten määrä perustuu osavaltion väkilukuun. Erityisen tärkeitä osavaltioita ovat Florida ja Ohio. Ehdokkaan on saatava 538 valitsijamiehestä 270 tullakseen valituksi. Ehdokkaan ei tarvitse saada valtakunnallisesti enemmistöä äänistä.

Äänestää voivat vain ne kansalaiset, jotka ovat rekisteröityneet äänestäjäksi. Tämä edellyttää muun muassa osoitetietojen päivittämistä viranomaisille. Läheskään kaikki kansalaiset eivät rekisteröidy.  Todellinen äänestysprosentti maassa jää alhaiseksi n.  60 prosenttiin.

Tarkastele näitä asioita:

  1. Mikä oli mittauksen perusjoukko, josta otos oli muodostettu  Olivatko vastaajat täysikäisiä kansalaisia vai peräti äänestäjäksi rekisteröityneitä? Entä kuinka varmasti he aikovat äänestää?
  2. Mikä oli otoksen koko?  Tilastollisesti 1000  (Trumpin johtotulos) otos on  ehdottomasti liian pieni ottaen huomioon Yhdysvaltain eri  etniset ryhmät ja osavaltioiden poikkeavat painoarvot valitsijamiesmäärissä.  Miten siis kaikki 52 osavaltiot ovat mukana otoksesa ja millä painotuksin.
  3. Mikä oli tiedonkeruumenetelmä?  On-line ja etenkin mobiili on vahvasti ottamassa niskaotetta USAn  markkinatutkimuksissa, mutta netin toimivuutta etenkin sen siirtyessä mobiiliin voidaan arvioida kriittisesti.  Ison Britannian kokemukset paneeleista eivät vakuuta. Toisaalta puhelinhaastattelussa edustavan otoksen muodostamisessa on   äärimmäisen haasteellista .
  4. Kuka julkaisee uutisen? Väitän, että eri medioilla on eriväriset lasit silmillään. Ei ole yllätys jos CNN ja FOXin julkaisemat tulokset tai niiden tulkinta poikkeavat toisistaan.

 

Meitä suomalaisia hemmotellaan varsin tarkoilla ennusteilla, vaikka kritiikkiä  politikkojen suusta kuulee. Otoslähteet ovat melko laadukkaita. Suomalainen vaalikulttuuri ei luo rakettimaisia nousuja tai laskuja sen jälkeen kun ehdokasasetelmat ovat vakiintuneet. Joku ehdokas on toki herännyt siihen Riitta Uosukaisen kuvaamaan kasakan nauruun.  Siksi USAn rajut muutokset mittaukssa saattavat ihmetyttää.  Timo Soinin peräämää tutkijoiden tulosvastuuta on mahdoton määrittää.  Jokeriksi heitän Survey Monkeyn.  Face Bookissa tehty kysely antoi Obaman voitosta tarkemman ennusteen kuin mikään tutkimusyritys. Ja hei – muistetaan, että USAssa vaalitulos on vahvistunut vasta Korkeimman oikeuden käsittelyn  jälkeen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s