Kasvua, laskua, nousua – ESOMARin toimialaraportti hämmentää

esomar-congress-2016

Esomarin vuosikokous päättyi 21.9.2016 New Orleansissa.  Samassa yhteydessä julkaistiin toimialakatsaus 2016, joka perustuu vuoden 2015 dataan. ESOMAR on kerännyt datan kansallisilta liitoilta ja yhdistyksiltä pitkin vuotta. Kun alan keskeinen haaste on nopeus,  ei  yli puolitoista vuotta vanha tieto anna riittäviä eväitä ensi vuoteen vaikka se muuten on ansiokas. Olisiko ESOMARin toimistossa syytä miettiä uudenlaista tiedonkeruu- tai raportointitapaa?

Iso kuva on positiivinen. Globaalisti kasvua syntyi 2,2 % . Ja mikä ilahduttavinta myös Euroopassa syntyi kasvua 2,8 % parin taantumavuoden jälkeen.  Alan liikevaihto oli 68 miljardia dollaria. Vuosivertailu on hankalaa erilaisten inflaatiokorjausten ja valuuttakurssimuutosten takia. Esimerkiksi Suomessa kasvua syntyi 6,6 % euroissa, mutta dollareissa turpiin tuli 10,5 %. Saamme 84 miljoonan liikevaihdollamme sijan 36 globaalissa busineksessä. Dollari on mielestäni hyvä mittari – karkeasti vain neljäs osa busineksestä käydään euroilla.

Taalavertailu avaa  paremmin markkinamuutosta. TOP 25 yritysten markkinaosuus on laskenut 60 prosentista 57.  Merkittävintä on TOP viiden kehitys.  Maailman suurimmat yritykset ovat suuruusjärjestyksessä: Nielsen, Kantar, IMS, Ipsos ja GfK. Tietojen tarkkuus vaihtelee, mutta dollarivertailussa vain IMS on kasvanut,  Ipsoksen ja GfK:n liikevaihdot laskivat yli 10 % 2015.

Kasvulla on kahdet kasvot. Alan liikevaihdosta kaksi kolmas osaa tulee vielä perinteisistä metodeista. Siellä kasvu on ollut maltillista noin 3,8 % luokkaa. Uudet menetelmät ovat jo kolmannes alasta ja kasvuprosentti muhkea 15,8.  Erilaisen digitaalisten ja etnograafisten tutkimuksen kirjaaminen on haasteellista ja väitän, ettei ne edes tilastoidu täysimääräisesti. Etenkin kun in-house tekeminen on vahvassa kasvussa.

Metoditarkastelu on silti yksiselitteinen:  digitiedon kasvu jatkuu ja mobiilialusta vakiintuu vauhdilla, vai mitä sanotte tästä?  Uusien metodien (Big Data, mallinnus , somen hyödyntäminen ym.) osuus alan liikevaihdosta on jo 14 %  kun  esim. puhelinhaastattelujen – tuon vanhan leipäkoneen – osuus on pudonnut 9 prosenttiin.

On line tutkimusten kasvu on kiihtynyt 28 prosentista  nyt 31 prosenttiin ja pankaa merkille mobiilitutkimusten osuus,  joka on jo yli 4 % alan liikevaihdosta ja kvantitaatiivisesta  tutkimuksesta  lähes 10%.

Seurasin New Orleanssin kongresia iltaisin suorana kiitos ESOMARin nettitv-palvelun. Aamupäivät sai hyvin haltuun  vaikka yhteys välillä pätki.  Avauspäivänä keynote-puhuja,  arvostetu data-analyytikko, matemaatikko ja psykologi JT Kostman nostatti mielialaa: ”Markkinatutkimus ei koskaan ole ollut yhtä arvokasta. Tarvitsemme laadullista ja tilastollistollista tutkimustietoa antamaan lihaa luiden ympärille, pelkkä data-analytiikka antaa vain rungon” Ei ollut uusinta WOWta – tilastot kertovat distruptiivisen muutoksen jatkuvan.

 

 

 

 

s

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s