Kannatusmittausten kertomaa – muutos ei maistu enemmistölle

dond

Kuntavaaleihin on aikaa noin  viisi kuukautta.  Puolueiden kannatusta seurataan tästä eteenpäin  lähes viikoittain. YLE ja Hesari ovat saaneet haastajan Alman tutkimuksista, jonka tiedonkeruu poikkeaa TNSn ja Taloustutkimuksen mittauksista.  Seuraan  tilannetta yhdistämällä Ylen ja Hesarin tutkimusten tuoreimmat tulokset.  Tunnen ”veljien ” menetelmät ja  uskon  yhteensä 4335 haastattelun ja kahden lähes samankaltaisen laskennan  yhdistelyn antavan luotettavan kuvan siitä missä mennään.

Media keskittyy kertomaan yksittäisten puolueiden kannatusmuutoksista.  Taloustutkimus ja TNS saavat puolueille saman maalintulojärjestyksen pois lukien kärkipaikan, jonka TNS antaa syyskuussa Kepulle ja Taloustutkimus jakaa kärkipaikan Demareiden  ja Kepun kesken.  Kahden mittauksen yhdistelyllä tarjoan vielä Kepulle  kärkipaikkaa luvuin 20,7 – 20,35.

Politiikankenttää  jakavien  ajankohtaisaiheiden kuten KiKy, Sote, Nato ja  maahanmuutto  tulisi  näkyä puolueiden kannatuksessa.  Avainkysymys on,  ovatko  kansalaiset muutosmyönteisiä vai pitäydytäänkö mieluimmin vanhassa vaikka pienellä narinalla?  Tähän asetelmaan hain kolme eri vastinparia.

  1. Hallitus vs. oppositio

Perinteinen näkemys on, että oppositiossa kasvatetaan kannatusta ja hallituksessa sitä hävitään. Hallituspuolueiden kannatus on  nyt  47,6 %  ja opposition 50,4 %. Hallituspuolueet saivat vaaleissa 57 % kansanedustajista, joten pudotus on merkittävä.  Hallituksen aikaansaannokset eivät  siis vakuuta kansan enemmistöä puoluekannatuksen valossa. Etenkin Persujen kannattajat ovat erityisen tyytymättömiä vaikka puoleen kädenjälki näkyy monessa päätöksessä. Kannatuksesta on silti sulanut lähes puolet.

  1. Uudet johtajat vs. vanhat johtajat

Eduskuntatutkimuksen vuonna 2015 tekemän kyselyn mukaan joka viidennelle äänestäjälle puoleen puheenjohtaja  on merkittävä valintakriteeri.  Onnistumista vaaleissa perustellaan osin puoluejohtajan vaalityöllä ja persoonalla.  Yli kaksi vuotta puoluejohtajan nuijaa ovat heiluttaneet Ville Niinistö, Juha Sipilä, Antti Rinne ja aivan omassa luokassaan Timo Soini.  Edellä mainitut puheenjohtajat keräävät  63,7 % kannatuksen.  Mikäli Demarit vaihtaisivat puheenjohtajaa asetelma sähköistyisi. Spekulaatiot Antti Rinteen vaihdosta ovat kuitenkin laantuneet  kesän jälkeen SDP:n kannatuslukujen vahvistuessa. Uusien puheenjohtajien  noste on kestänyt  lähinnä noin kuukauden ajan ainakin Vasemmistoliiton ja  Kokoomuksen lukuja  tutkiessa.  Kokoomukselle lienee pettymys, ettei Orpon valinta kääntänyt kannatusta nousuun kuin hetkellisesti.

  1. Muutos vs. nykytila

Tämä on mielenkiintoisin vastinpari.  Kannatetaanko muutoshakuisia puolueita – suunnasta riippumatta –vai kannatetaanko nykymenon säilyttämistä.  Muutospuolueiksi  lasken  Vasemmistoliiton, Vihreät, RKP:n ja Kokoomuksen.  Näkemykset ovat eri suuntaisia  esim. talous-, sosiaali-  puolustuspolitiikassa, mutta selkeästi  muutosta vaativia. Sen sijaan Keskusta, SDP, Perussuomaiset ja KD ovat edellä mainittuja puolueita  vahvemmin nykymenon kannalla esimerkiksi ulkopolitiikkaa, työelämän muutoksia ja aluepolitiikkaa arvioitaessa.   Tämä vertailu antaa  54 % kannatuksen nykyisyydelle ja 44 % muutokselle.

Enemmistö suomalaisista suhtautuu muutokseen varauksellisesti, arvioidaan sitten puolueiden näkemyksiä tai hallituksen toimintaa. Tämä on inhimillistä,  tuovathan muutokset usein yksilötasolla epävarmuutta tai jopa heikennyksiä nykymenoon, usein saavutettuihin etuihin,  vaikka yhteiskunnan tai talouden tila näitä muutoksia edellyttäisikin. Kuntavaaleissa  ei  valita päättäjiä valtiolaivan peräsimeen, mutta vaalien  tulos näkyy  varmasti myös päivänpolitiikassa. Ei siis ole merkityksetöntä  miten välttämättömiä muutoksia perustellaan saatikka miten ne toteutetaan.

Muuten mikä puolue on kaikissa kolmessa vertailuparissa niskan päällä – Demarit, entä vähemmistössä – Kokoomus.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s