Helmikuun alussa Performindin julkistaman globaalin selvityksen mukaan 78 % yritysten sponsorointipanoksista palaa pelkkiin osallistumismaksuihin. Tapahtumamarkkinoinnin analytiikkaan erikoistuneen Performindin tilastot käsittävät yli 10.000 sopimuksen tiedot kolmen vuoden ajalta.
Rahaa itse tapahtuman täysimittaiseen aktivointiin ja markkinointiin ei asiantuntijoiden mukaan jää tarpeeksi . Näin täysi hyöty jää saavuttamatta. Tarvittava lisäpanos olisi yksi lisäeuro kutakin sopimuseuroa kohden. Tämä toteutuu harvoin. Yksi syy on toki budjettien koko, ne ovat yhdeksässä tapauksessa kymmenessä alle 100.000 dollaria. Neuvotteluissa ei saada puristettua hintaa juurikaan alaspäin.
Sponsoroinnilla halutaan vahvistaa brandia ja tavoittaa oikeat kohderyhmät
Yritykset haluavat vahvistaa brandinsä tunnettuutta, profiilia, mainetta sekä harkittavuutta juuri oikeassa kohderyhmässä. Myös tuotesijoittelussa ja uusien tuotteiden lanseerauksessa nähdään sponsoroinnin avaavan mahdollisuuksia. Kolmanneksi tärkein syy hypätä sponsoriksi on juuri oikean yleisön tavoittaminen ja näkyvä läsnäolo. Yhdysvalloissa yhteisöllisyys onkin tärkeämpi sponsorikriteeri kuin Euroopassa.
Sponsorointi ja tapahtumamarkkinointi on vahvassa kasvussa tarjonnan monipuolistuessa
Monikanavaisuus ja yleisöjen pirstaloituminen edellyttää uutta ajattelutapaa. Naapurissamme Ruotsissa tapahtumamarkkinointi ja sponsorointi rohmuaa jo 27 % suuresta markkinointikakusta ja se on IRM:n tilastojen mukaan selvästi suurin media. Suomessa mainonnan neuvottelukunnan mukaan tähän kuluu noin 20 %. Taistelu ansaitusta mediasta kiristyy . Tapahtumiin osallistuminen on mainiota polttoainetta sisältömarkkinointiin ja sosiaaliseen mediaan. Sponsorointiin käytettiin Suomessa 2015 noin 200 M€, joten kasvuvaraa on.
Festarit ja erikoisuudet rokkaavat
Performind selvitti 10 avaintekijän avulla eri sponsorointikohteiden panos/tuotosta. Isot urheilu-ja kulttuurikohteet tuottavat hyvän näkyvyyden ja korkeat hyötypisteet, mutta pisteet maksavat. Puolta edullisemmin jopa parempaan vaikuttavuuteen voi päästä hyppäämällä tarkasti kohdennetulle festarille tai räätälöityyn vaikkapa Tubeconin kaltaisen tapahtumaan. Pian alkavien Lahden MM-hiihtojen myönteinen yllättäjä on mielensä pahoittajan Metsäkatsomo, jonne liput on jo myyty loppuun.
Riittääkö hopeapaketti?
Tapahtumajärjestäjät toki pyrkivät tarjoamaan avaimetkäteen- paketteja, jotka myyntipuheessa mahdollistavat vaivattoman sponsoroinnin ja kohtuullisen näkyvyyden. Pelkkä peruspanos harvoin lennättää sponsoriraketin maaliin Suunnitelmallista lisäpanosta niin rahaa kuin henkilöresursseja tarvitaan, jotta täydet brandihyödyt saadaan irti. Jos näin ei tehdä niin pahimmassa tapauksessa tapahtuman lippuja jaellaan viime tingassa puolitutuille ja toivotaan isoja kävijä- /katsojalukuja – entä sitten?