Kuntavaaleissa käydään monta kisaa – pysyvätkö kannatusmittaukset perässä?

 

Kansanvallan triathlon on alkamassa.  Vuoden sisällä edessä ovat kunta-, maakunta- ja  presidentinvaalit.  Kuntavaaleihin on aikaa seitsemän viikkoa. Puolueet ovat ajamassa vaalivankkureitaan asemiin. Ehdokkaiden haku sujuu vaihtelevasti. Suurissa kaupungeissa on runsauden pulaa kun taas pienemmillä paikkakunnilla on kaikki kivet  käännettävä listojen täyttämiseksi.  Puoluekokoukset ja –risteilyt on pidetty , joten ulospäin yhtenäisesti ollaan valmiita taistelemaan kuntavaalien voitosta vaan mistä voitosta?

Kenestä suurin kuntapuolue ?

Vuoden 2012 vaaleissa Kokoomus oli äänimäärällään 21,9 % selvästi suurin kuntapuolue.  Kakkoseksi kipusi SDP 19,6 % ja  Kepu oli kolmantena  Sipilän käännettyä suunnan  18,7 %. Nyt SDP  paistattelee kyselyiden kärjessä 21,6 %  valtakunnallisella kannatuksella viimeisessä HS-gallupissa, mutta hei  kyse  on eduskuntavaalien kannatuskyselystä.  Kuntavaalit ratkaistaan  noin 300 kunnassa. Toki kysymyksen asentaa muuttamalla saadaan  ennustetta tarkemmaksi.  Viime kuntavaaleissa  Taloustutkimus mittasi parhaiten  Kokoomukselle  20,9 %, TNS   taas SDP:lle  20 % ja RI Kepulle   18,6 % lukemat  – lähellä oltiin.

Kuka kahmii eniten valtuutettuja?

Kun media irvii Keskustan huonoa vaalitulosta Helsingissä, helposti  unohtuu, että joka kolmas valtuutettu on valtakunnallisesti  keskustalainen.  Anu Vehviläinen  kertoi  Kunnallisalan Kehittämisalan (KAKS) seminaarissa 15.2. Keskustan tavoittelevan vähintään tuota 33 % valtuutetuista.  Ihmeitä pitää tapahtua mikäli SDP  tai Kokoomus kaventaisivat oleellisesti tuota Kepun  1300 valtuutetun etumatkaa.  Tähän asetelmaan eivät  mielipidekyselyt ylety .  Normaalit yli  2000 otokset eivät anna riittävää tarkkaa kuvaa edes maakuntatasosta.   Taloustutkimuksen  yli 10 000 vastaajan Suomi Tänään aineisto antaisi suuntaa, mutta aineisto on kerätty pitkin vuotta.  Uskon, että maakuntakohtaisia erilliskyselyitä kuitenkin nähdään.

Kuka osaa keskittää ?

Vihreät saivat valtakunnallisesti neljänneksi eniten ääniä 8,5 %,  mutta valtuutetuissa tuli turpiin RKP:ltä  paikoin 480-323, vaikka RKP:n  kannatus oli vain 4,7 %. Toki Vihreiden kannatus kasvaa sitä mukaan  mitä kauemmaksi  erämaat jäävät.    Vihreät panostavatkin   suuriin kaupunkeihin ja Helsingissä valta saattaa vaihtua Kokoomukselta Vihreille.  Tämä povaavat  valtakunnallisten tulosten  tarkemmat analyysit pienellä varauksella. Erillistutkimus Helsingistä tehdään varmasti.

Eli ei  se äänten määrä vaan ehdokkaiden määrä. Tässä Perussuomalaistenkin tulos oli selvästi Vihreitä tasapainoisempi tuottaen  lähes 1200 valtuustopaikkaa.  Jos  Persut keräisivät edes tuon EK-kyselyiden  9-10 % kannatuksen niin Bottalla voitaisiin taas juhlia,  ehkei  jytkyä mutta nytkyä eteenpäin kuntapuolueena.

Onko maineella  väliä?

Pitkin talvea on putkahdellut  esiin tutkimuksia puolueiden yleisistä mielikuvista.  KAKSin  teettämän tutkimuksen mukaan kaikki kolme suurta puoluetta ovat käytännössä yhtä  kyvykkäitä  hoitamaan kunta-asioita: KOK 42 % SDP 41 % ja Kepu 40 % vastaajista. Puolueiden  yhdessä TNS Kantarilta tilaaman  imagotutkimuksen mukaan Kokoomus on petrannut vahvasti ylimielistä kuvaansa.  Kepun teflonpinta kestää vieläkin, mutta SDP kipuilee uudistumiskykynsä kanssa – siihen ei uskota. Käänsikö Lahden kokous lehden äänestäjien mielessä – epäilen ettei aika riitä.  Mutta kuten  Antti Rinne totesi  KAKSin tilaisuudessa, kuntavaalit ovat myös valtakunnallisen politiikan väliarvio. Siinä  oppositio asema voi tuottaa hyvääkin  tulosta.

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s