Kyllä niin jokunen ehdokas mielensä pahoittaa kun vaalikonetta täyttelee. Ennen riitti kun ehdokas laittoi ilmoituksen lehteen, jakoi hernekeittoa torin kulmalla ja tapasi tuttuja lähikuppilassa. Nyt pitää olla aktiivinen somessa, luoda profiilia ja vastailla vaalikoneisiin. Vietin viikko sitten puolisen päivää vaalikoneiden ihmeellisessä maailmassa. Kokemukseni perustuvat Hesarin ja YLEn masinoiden käyttöön.
Profilointi
Aluksi ehdokas liittää oman kuvansa vaalikoneeseen. YLE vaatii tuoreen selfien, mutta Hesari antaa sentään käyttää valmista materiaalia, jos sellaista on. Monenkirjava galleria on syntymässä. Tietoina puolue, nimi, ikä ja koulutus ei riitä. Heti pitää kertoa miksi olisi pätevä hoitamaan muiden asioita ja mitkä ovat ehdokkaan keskeisimmät vaaliteemat. Minua ihmetytti miksi kyseltiin vuosituloja ja vaalibudjettia. Suurissa kaupungeissa ehdokkaalta voi palaa tuhansiakin euroja, mutta pienillä paikkakunnilla pärjätään kympeillä tai korkeintaan satasilla, jos omalle ajalle ei laske hintaa.
Kysymykset
Kymmenien kysymyksen patteristo kattoi kiitettävästä kunnan tulevat tehtävät. Joltain osin kysymyslogiikka ei auennut. Miksi päijät-hämäläisen ehdokkaan tulisi ottaa kantaa pääkaupunkiseudun joukkoliikenteen lippujen hintaan? Ei sentään kysytty kantaa Malmin lentokentän säilyttämisestä. Lisäksi joukossa oli täysin kuntavaaleihin kuulumattomia kysymyksiä kuten – yllätys yllätys – homojen ja lesbojen avio- ja adoptio-oikeus? Eikös tämä asia käsitelty eduskunnassa maaliin asti. Tuskin Orimattilan kaupungintalolla tästä äänestellään. Ilmeisesti muiden samantyyppisten arvokysymysten kanssa ehdokas sijoitetaan tietyn nelikentän kulmaan ja siten arvioidaan onko ehdokas patavanhoillinen vai puna-vihreä.
Asteikkoja tutkijana kritisoin. Ehdokkaan piti olla väittämien kanssa melko tai täysin samaa/ eri mieltä. Keskelle oli YLEllä varattu vaihtoehto ”ohita kysymys”, josta kone lopuksi herjasi. Eikö ehdokkaalla saa enää olla neutraaleja näkemyksiä? Vaikea on rakentaa selvää näkemystä esim. SOTEn valinnanvapaudesta kun asia on vielä kesken eduskunnassakin.
Videot
Tämä oli todellinen ”Kätevä emäntä osio”. Samulin apua olisi tarvittu. Ehdokkaan oli pakko tehdä itsestään vähintään yksi video saadakseen monivalintakysymysten vastaukset koneeseen. Ohjeet olivat selkeät, mutta eivät käytännössä täysin toimivat. Tabletilla kuvaus onnistui, mutta video ei siirtynyt koneeseen. Onneksi älypuhelin toimi moitteetta. Ehdokkaalla oli 30 sekuntia aikaa perusteella mitä muutoksia tekisi yksinvaltiaana kotikunnassaan tai minkä asian puolesta on valmis taistelemaan. Ehdotan, että YLEn vaalitentissäkin puolueenjohtajille annetaan aikaa tuo 30 sekunnin vastausaika. Ei mene kerralla purkkiin.
Yle odottaa, että 60 % ehdokkaista vastaa vaalikoneeseen, mikä tarkoittaisi yli 20.000 vastausta. Epäilen, että kaikilla ei ole edes sellaista puhelinta tai tietokonetta, että haaste onnistuisi edes teknisesti. Viikonloppuna YLEn kone oli kaatunut viime hetken vastaajien ryntäyksestä. Melkoinen kansallinen tubecon on kuitenkin syntymässä. Näin Lahden MM-hiihtojen jälkeen voikin todeta: Näihin kuviin – näihin tunnelmiin.