SOTE-sopan jälkeen kunnille jää muitakin tehtäviä kuin lumenluontia

 

WP_20170306_001

Kuntavaaleihin on aikaa vajaa kolme viikkoa.  Kamppailu kunta herruudesta kiristyy.  Kokoomus, Keskusta ja SDP kellottivat kaikki runsaan 19 % kannatuksen. Oman arvioni teen kun YLEn kysely on julkistettu. Tulevat valtuustot ovat ison muutoksen edessä. Ensin aloitetaan nykymallilla ja vuonna 2019 siirrytään maakuntaohjattuun Sote-maliin, jonka lopullisesta muodosta ei olla vieläkään täysin varmoja. Se jo tiedetään, että kuntien verotuloista lähtee karkeasti puolet. Orimattilassa tämä merkitsee verotulojen supistumista 30 miljoonalla. Mielestäni on merkillistä, että julkisuudessa vähätellään kuntien tulevia tehtäviä ja keskustellaan sotesta, joka ei jatkossa ole kuntien vastuualuetta.  Joidenkin kolumnistien mielestä kunnille jää lähinnä perusopetuksen järjestäminen ja lumenluonti. Politiikantutkija Erkki Railo arvioi Talouselämässä vallan siirtyvän maakunnille lähes kaikista merkittävissä asioissa.

Ei se nyt näin mene. Verotulot puolittuvat – eivät tehtävät. Vai onko joku sitä mieltä, että sivistystoimi kokonaisuudessaan, kunnan elinvoiman edistäminen, elinympäristön kehittäminen sekä paikallisen identiteetin ja demokratian vahvistaminen ovat lumenluontiin verrattavia vähäisiä asioita? Mikäli kunnan talous sakkaa, voi päättäjille tulla houkutus säästää suurimmassa menoerässä sivistystoimessa liikuntatoimi mukaan lukien.  Lyhytnäköiset säästöt johtavat helposti muutaman vuoden viipeellä maakunnan sote-kulujen kasvuun  sosiaalisten- ja terveysongelmien lisääntyessä. Laadukkaat hyvinvointi- ja sivistyspalvelut nostavat Orimattilan houkuttelevuutta asuinkuntana, huonosti hoidettuna näistä muodostuu kasvun este.

Orimattilassa on tehty päättyvällä valtuustokaudella pitkälle meneviä strategisia päätöksiä, jotka viitoittavat kuntapäättäjien lähivuosien työtä.  Näitä ovat  muun muassa Hennan aseman rakentaminen, Pennalan ja Keskustan kaavoituspäätökset, urheilutalohanke sekä uusi hallintomalli.  Näillä päätöksillä yritetään parantaa Orimattilan elinvoimaisuutta ja reagointikykyä. Viime viikolla ilmestyneessä kahdessa eri arviossa – Suomen Kuvalehti ja YLE – Orimattila arvioidaan kolmen tähden kunnaksi. Rakennemuutoksesta ollaan analyysin mukaan selvitty kohtuullisesti ja tulevaisuus on vielä omissa käsissä, jos vain pystytään rohkeaan päätöksentekoon. Kasvua on saatava aikaiseksi sujuvalla kaavoituksella sekä aktiivisella ja osallistuvalla elinkeinopolitiikalla. Muuten edessä on muuttotappioita sekä alenevan talouden kierre, joka ruokkii itseään.

Kyselytutkimusten mukaan kuntavaalit eivät näyttäisi kiinnostavan kuntalaisia samassa määrin kuin 2012. Äänestysprosentti uhkaa vajota alle 60 prosentin. Toivottavasti gallupit ovat tässä asiassa väärässä.  Kuntavaalit ovat ainoat vaalit, jossa äänestäjä tuntee useamman ehdokkaan henkilökohtaisesti ja voi omakohtaisesti arvioida näiden henkilöiden kykyä hoitaa yhteisiä asioita. Tuttua valtuutettua on myös helppo haastaa vaalikauden aikana.  Kunnallinen päätöksenteko perustuu pitkälti yhteistyöhön eri valtuustoryhmien ja virkamiesten välillä. Kompromissejä on osattava tehdä, jotta juna liikkuu – vastakkainasettelu tai yhden asian lobbaus ei ole mahdollista.  Toivottavasti Orimattilassa käydään vaaliuurnilla vilkkaasti ja osoitetaan, mihin suuntaan ja miten kuntaa tulee jatkossa kehittää.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s