”Tutkimukset ovat varsin luotettavia, mutta äänestäjät arvaamattomia” – Kuntavaalin tulos on auki

Maali

 

Sitaatti on politiikan tutkijan Erkka Railon blogista. Vaaleihin on aikaa viikko ja vaalikuume tai –kiima alkaa vihdoinkin nousta.  Selvää on, että suurimman kuntapuolueen tittelistä käydään valtakunnallisesti tiukka kisa.  Voittajiksi ovat ilmoittautuneet niin Keskusta, Sdp  ja  toki Kokoomus. Isot mediayhtiöt Alma, Sanoma ja YLE ovat julkaisseet ennusteensa.   Miten hyvin HS Gallupin tai YLEn tuore kannatuskysely ennustavat vaalitulosta?  Kolme avaintekijää vaikuttaa mielipidemittausten tuloksiin, jonka johdosta kannatuskysely on aina päivän ennuste ei vaalitulos.

Tutkimusmenetelmä

Tarkimmat kyselyt tehdään puhelinhaastatteluin. Nettikyselyt eivät edusta hyvin senioriväestöä. Haastattelun otos muodostetaan väestötietojärjestelmästä iän, sukupuolen ja asuinpaikan mukaan.  Poiminnan jälkeen henkilöihin yhdistetään puhelinnumero.  Otoksesta jäävät pois salaiset numerot, prepaid-liittymät ja ainakin osin yrityspuhelimet. Näin kyselyiden ulkopuolelle jää noin 20 % äänioikeutetuista. Tutkimusten mukaan prepaid-liittymiä käyttävät useimmin pienituloiset, kuten työttömät ja opiskelijat,  joten he ovat vaarassa jäädä kyselyissä aliedustetuiksi.

Äänestysaktiivisuus ja  epävarmat äänestäjät

On tutkittu, että etenkin Keskustan ja Kokoomuksen kannattajat ovat aktiivisia äänestäjiä.  Jos äänestysprosentti jää alhaiseksi tästä hyötyvät ns. vanhat puolueet.  Nuorten äänestysaktiivisuus on todellinen huolen aihe.  Osin siksi vihreiden kannatuskyselyissä keräämä saalis ei toteudu vaaliuurnilla. Kuntakohtaiset erot ovat melkoiset. Suurissa kaupungeissa äänestysprosentti oli 2012  alle  60 % ja  pienissä maalaiskunnissa lähes 70 %. Kotikunnassani Orimattilassa prosentti oli 55,2 kun se esimerkiksi Kristiinan Kaupungissa oli 73,6. Näissä vaaleissa aiempaa useampi kansalainen on epävarma äänestyskäyttäytymisestään, mitä puoluetta aikoo äänestää ja äänestääkö ylipäätään ketään. Kyselyissä  selvitetään toki vastaajaan äänestyskäyttäytymistä ja vastauksia painotetaan äänestysaikeiden mukaisesti. Epävarmuustekijän ennakointi täysimääräisesti on kuitenkin mahdotonta

Puolueiden toiminta – paikallisuus korostuu

Puolueiden loppukiri saattaa aikaansaada merkittäviä muutoksia.  Siihen kampanjoinnilla pyritäänkin.  Peli ei pelattu ennen kuin viimeinenkin makkara on paistettu ja ilmapallo puhallettu. Moni äänestäjä pohtii päätöstään loppuun asti eivätkä paikalliset teemat ja voimasuhteet näy  kansallisissa ennusteissa.  Mielenkiintoisen asetelman tarjoaa  pormestarikisat, jossa etenkin Helsingin asetelma on kutkuttava Kokoomuksen ja Vihreiden välillä. Muut puolueet katsovat jääneensä julkisuudessa kisan varjoon.   Onko  sitten demokratiaa jos yksi puolue voittaa ykköspaikan parilla prosentin kymmenyksellä ja päättää sisäisesti kuka kaupungin ykköspostille asetetaan?   Kaikissa keskisuurissa kunnissa on joku teema ylitse muiden.  Orimattilassa se on Hennan puutarhakaupunkihanke, joka jakaa näkemyksiä puolesta ja vastaan jopa puolueiden sisällä.

Oma veikkaus

Olen pitkin talvea seurannut kannatusmittausten trendejä.  Kisa on tasoittunut päivä päivältä. Julkaisen tässä oman ennusteeni, joka perustuu TNS Kantarin ja Taloustutkimuksen viimeisin kyselyihin ja kokemuksiini yritysten aiempien vuosien onnistumisesta. SDP:n soppatykit ampuvat vielä yhteislaukauksen, Kokoomuksen ämpärit viedään käsistä ja Kepun vaalituvilla haitari soi yhä kovaäänisemmin. Kärkikolmikon takana käydään tiukkaa kisaa kakkosdivisioonassa. Kestää Vihreiden kaula?  Onnistuuko Persujen etusuoran nykäys ja miten Vasemmistoliitto pärjää uudella profiilillaan kuntatasolla?

Alla veikkaukseni:

SDP 19,5
Kokoomus 19,2
Keskusta 19
Vihreät 12
PerusS. 11
Vasemmistol. 8,7
RKP 4,8
KD 3,8
Muut 2
yht. 100%

 

Entä miten käy Orimattilassa? Arvelen, että kärkitroikka on sama kuin 2012, mutta voittajan määrittelyyn saatetaan tarvita maalikameraa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s