Ratkaisiko suurmoskeija kuntavaalin valtakunnallisen voittajan?

moskeija

Kuntavaalien tarkastuslaskenta on  käynnissä. Analyytikot ja kolumnistit ovat julistaneet voittajat ja syylliset tappioihin.  Syitä on haettu hallitusvastuusta, SOTEsta ja sankariehdokkaista.  Tutkimusyritykset onnistuivat varsin hyvin ennakoimaan kaiken muun paitsi Kepun tappion syvenemisen sekä Kokoomuksen loppukirin.  Jan Vapaavuoren sensaatiomainen äänimäärä nosti Kokoomuksen kannatusta karkeasti prosentilla. Oliko kyse Vapaavuoren erinomaisuudesta pormestariehdokkaana vai Vihreiden moskeijamyönteisyydestä? Vihreiden ehdokkaista 4/5  suhtautui hankkeeseen vähintään varovaisen myönteisesti.

Tutkimustuloksia vai simulointia?

Iltalehdessä hehkutettiin 12.4.  analyytikkoyhtiö Accuscoren osuvuutta.  Kysehän ei ole tutkimusyrityksestä vaan Accuscore käyttää muiden tutkimuksia ja aiempia vaalituloksia.  Ennakkoäänistä tehty arvio oli tarkin – mikä yllätys!  En pidä siitä, että simulointeja verrataan tutkimustuloksiin.  Alla  on ”köyhän miehen  analyysi”.  Eli Taloustutkimuksen ja TNS Kantarin maaliskuun normimittausten aritmeettinen keskiarvo. Pieniä ovat poikkeamat vaalitulokseen nähden  ja reilusti sen kuulusian virhemarginaalin sisällä.  TNS:n kokonaispoikkeama oli Taloustutkimusta hieman pienempi, mutta Taloustutkimus ”tiesi” kärkikolmikon maaliintulojärjestyksen oikein.

Vaalitulos TNS+TOY ka. 3/17 Poikkeama
Kepu 17,7 19 -1,3
SDP 19,3 19,35 -0,05
KOK 20,7 19,05 1,65
Vihr 12,4 12,35 0,05
PS 8,8 9,85 -1,05
Vas 8,8 8,7 0,1
RKP 4,9 4,95 -0,05
KD 4,1 3,75 0,35

 

Gallupit eivät äänestäneet tälläkään kertaa  Timo

Timo Soini on monesti peräänkuuluttanut mielipidetutkijoiden tulosvastuuta.  Etenkin silloin kun tulos on ollut Soinille ennakoitua mieluisampi. Kyselyt lupailivat Persuille vähintään 10% tuloksen. ALMA-kysely  anto  jopa 11,2 %. Näkyy toimivan tämä Perussuomalaisten tulosennuste aina samalla tavalla – sekä nousu- että laskutrendit eivät näy täysimääräisenä.  En ole huomannut vielä Soinin moitteita. Väki ei kuulemma lähtenyt liikkeelle. Taisi tulla kampanjaan jonkin sortin maalilaukka.

 

Seuraava tutkimushaaste on maakuntavaaleissa

Maakunta vaalit käydään kahdeksan kuukauden kuluttua.  Tulevien 18 maakuntien väkimäärät poikkeavat toisistaan valtavasti.  Pohjois-Karjalassa asukkaita on vajaa 100.000 ja Uudellamaalla 1,6  miljoonaa. Valtuutettuja valitaan 59-89 maakunnan koosta riippuen. Pienissä maakunnissa on kyse laajennetusta kuntavaleista kun taas Ruuhka-Suomessa käydään pienimuotoiset EK-vaalit. On tässä tutkimushaastetta!

 

PS.

Veikkasin kotikuntani Orimattilan kuntakisan  maaliintulon  oikein.  Kepu pysyi äänimäärällä mitaten kaupungin ykköspuolueena saaden 8 paikkaa, mutta paikkapiikki tuli Kokoomukselle kiitos vaaliliiton KD:n kanssa – 9 paikkaa.  SDP pysyi kolmosena kuudella paikallaan, mutta niskaan hengittää vaalivoiton kerännyt Perussuomalaiset samalla paikkamäärällä.  Hämmentäjäksi arvellaan Sitoumattomien ja Vihreiden ryhmää, jotka molemmat nappasivat 2 paikkaa – lehmäkauppoja odotettavissa.

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s