Tällä viikolla kaikki johtavat mediat – ALMA, HS ja YLE – ovat julkistaneet omat vaali-ennusteensa. Maaliintulojärjestys on vaihdellut päivittäin. SDP pitää ykköspaikkansa aikaa vastaan taistellen. Persut nousevat kaikkien mittauksissa. Kepu ja Kokoomus junnaavat lähes paikallaan. Vihreiden ja Vasemmistoliiton nousu on pysähtynyt.
Erot YLEn ja Hesarin mittauksissa Persujen ja Kokoomuksen kohdalla puhuttavat. Syy on selvä. Lyhyesti: Taloustutkimus on käyttänyt laskennassaan viimeisen kuntavaalin ja eduskuntavaalin tulosten keskiarvoa kun taas Kantar käyttää verrokkina muutosta laskiessaan kuntavaalien tulosta. Kokoomus hakkasi Perussuomalaiset selvästi kuntavaaleissa ja tämä näkyy Kantarin luvuissa. Taloustutkimuksen analyysissä Persut saavat nostetta hyvästä vuoden 2015 EK-vaalituloksesta. Tietoykkösen menetelmää ja otosta (paneelin ja puhelinhaastattelujen yhdistelmä) ei ole avattu riittävästi, jotta sitä voisi arvioida. Hyvin he toki peesaavat YLEn ja Hesarin tuloksia.
Sekä YLEn että HS:n valinnoille on omat perusteensa. Siksi otin oman arvioni pohjaksi näiden kahden tutkimuksen keskiarvon. Koska tutkimukset selvittävät tilanteen mittaushetkellä, eli pääosin viime viikolla ”korjailin”, kannatusmittauksia viimeisillä uutisilla, joihin jo alussa viittasin. Lisäksi arvioin ennakkoäänestyksen hyvää aktiivisuutta, joka satanee etenkin Kepun ja Kokoomuksen laariin. Sormituntumalla lisäsin laskennalliseen keskiarvoon kasvua Kokoomukselle 5 %ja Kepulle sekä Sinisille 2,5 % He ovat olleet vahvasti esillä vaalitenteissä. Persujen kannatukselle veikkaan edelleen kasvua + 5 %. SDP:n liuku jatkuu – tosin hidastuen – laskua -5 %. Vihreiltä leikkasin tuloksesta 5 %, pois, koska kannatus ei juurikaan toteudu täysimääräisenä. Leikkaukset ja lisäykset ovat siis suhteessa YLEn ja Hesarin mittaamiin kannatuksiin – EI siis prosenttiyksiköitä. Eli tässä on arvioni.
SDP 18,3
KOK 17,5
PS 16,4
Kepu 14,8
Vihreät 11,5
VAS 9,2
RKP 4,7
KD 4,2
SIN 1,0
MUU 2,5
Vaalikausi on ollut vauhdikas. Puheenjohtajia on tullut ja mennyt. Uusia puolueita on syntynyt. Talous on kääntynyt mollista duuriin. Maahanmuutto on ollut milloin hallittua milloin hallitsematonta. Ilmastoahdistus painaa eikä sotestakan päästy eroon. Vaalitoreilla jaetaan makkaran ja ämpäreiden lisäksi flyereita ja vaalilupauksia. Äänestäjän ei ole helppo tehdä valintaansa – eikä tutkijan ennustetta.