IRO kasvuun yritysostoin

IRO Research on ostanut 19.5. Makery Oy:n liiketoiminnan. Vajaan puolen miljoonan liikevaihdolla toiminut tappiollinen Makery on erikoistunut elintarvikealan tutkimuksiin. Yritysostolla IRO lähtee vahvasti haastamaan Kantar TNS Agria sekä Taloustutkimuksen kuluttajatutkimusta, joka perinteisesti on tehnyt paljon töitä niin kaupalle kuin teollisuudelle.

IRO on uinut vastavirtaan supistuvilla tutkimusmarkkinoilla. Joku saattoi ajatella, että liikevaihto tai tulos kääntyisi laskuun Markku Martikaisen myytyä IROn Keski-Suomalaiselle muutama vuosi stten. Näin ei ole käynyt, vaan yritys on tehnyt vajaan 4 millin liikevaihdolla yli 20 % käyttökatetta. Kainalossa tosin toimii lievästi tappiollinen Tietoykkönen.

Yhtä kaikki nopeasti laskien IROn liikevaihto Makery ja Tietoykkönen mukaan lukien nousee tänä vuonna yli viiden miljoonan. Näin IRO ohittaa Innolink Researchin liikevaihdon, joka näyttää jämähtäneen 4,8 miljoonaan. Yli viiden millin vaihdolla aletaan kolkuttelemaan sekä Taloustutkimuksen sekä mahdollisesti lähivuosina Kantar TNSn liikevaihtoa, etenkin jos Kantarin liikevaihto jatkaa laskuaan 20 prosentin tahtiin. Vai onko kyseessä hetkellinen Korona-kuoppa? Taloustutkimus näyttää löytäneen puolestaan hyvän kombinaation ostamansa Inspiransin kanssa toiminallisesti ja tuloksellisesti.

Vuoden 2020 Koronasta näytetään tulosten valossa selvityn hyvin. Asiakkaat tuntuvan taipuneen etäbusinekseen. Tosin vuoden 2020 alku elettiin vielä normioloissa ja kesän jälkeen kaikki näytti hetken normalisoituvan. Joka tapauksessa perinteisten tutkimusyritysten liikevaihto supistui selvästi ja henkilöstömäärät ovat laskeneet. Syyt on moneen kertaan todettu: digitalisaatio ja erilaisten datalähteiden monipuolinen käyttö. Tutkimusala ei ole yhtä pääomavaltainen kuin se oli vielä 10 vuotta sitten. Katse onkin käännettvä tuloksiin ja tutkimustoiminnan vaikuttavuuteen ei volyymiin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s