Näkemiin SMTL -markkinatutkimusliitto

Hyviä ostoksia Kööpenhaminassa – myhäilevät Juha Aalto ja Reijo Mesimäki

Yksi markkinoinnin ammattilaisyhteisöistä on lopettanut  toimintansa.  Muistini mukaan noin 50-vuotias markkinatutkimustoimistoja edustanut yhdistys  SMTL on lopettanut toimintansa. Liitossa pitkään toiminut Palvelu Plussassa uransa tehnyt Jukka Rastas toteaa:

”Arvioitiin, että liitto on menestyksellisesti täyttänyt sen tehtävän, jota varten se on aikanaan perustettu. Toimiala, sen rakenteet ja haasteet sekä sääntely ovat muuttuneet olennaisesti perustamisajankohdasta. Koko toimintaympäristö on muuttunut ja tulee edelleen muuttumaan erilaisten uusien toimijoiden ja teknologioiden sekä kansainvälistymisen vaikutuksesta. Uusi aika edellyttää uudenlaisia toimintamuotoja ja -rakenteita. Nähtiin, ettei alkuperäinen tiukasti ns. klassiseen markkinatutkimukseen keskittyvä toimialan ja jäsenyyden määrittely anna enää mahdollisuuksia vastata tämän ajan tarpeisiin toimialan edustamiseksi ja sen toimintaedellytysten kehittämiseksi.”

Kun  lähdin mukaan liiton toimintaan 1989 toimiessani Quality Systems Oyn toimarina nuorta ekonomia ihmetytti ”äijämäinen” toiminta. Kokouslounaat syötiin Palacessa ja vuosikokous Kalastajatorpalla pitkän kaavan mukaan. Kun ehdotin näkyvämpää toimintaa minulle kerrottiin, että liitto on kuin Keuhkovammaliitto. Ei hötköillä, mutta jos tilanne edellyttää niin toimeen tartutaan – eli jos tuberkuloosi iskisi voimalla.

Itse pääsin liiton ruoriin ensimmäisen kerran 1996 ja vielä uudestaan 2005 ja 2012. Heitin Palacen silakkapihvi-lounaat pois ja siirryimme niukkoihin työlounaisiin. Kerran vuodessa tehtiin pitempi kokousmatka, jossa pohdittiin alan tulevaisuuta ja haettiin tietoja eurooppalaisilta kolleega-yhdistyksiltä.

SMTLn aktiivisimat vaikutusvuodet sattuivat 2000-luvun alkuun. Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnion kehotuksesta loimme tietojen käsittelyyn alan käytännesäännöt  – eräänlaisen mini GDPR:n  – ja saimme rauhan Aarnion toimistolta. ISO-9001 laatujärjestelmät levisivät nopeasti palvelualalle. Liitto tuki jäsenyrityksiään hankkimaan alan ISO-20252 sertifioidun laatujärjestelmän. Järjestimme myös laatua käsitteleiä tilaisuuksia yhdessä Suomen Laatu-yhdistyksen kanssa. Viime vuosikymmenellä paneelitutkimusten ja monien uusien toimijoiden tultua alalla myös tutkimusetiikka nousi yhä useammin esille. Tällöin liitto ajoi Saksassa toimivan mallin mukaisen alan eettisen neuvoston TEN – tutkimusalan eettisen neuvoston perustamista. Tätä  ESOMAR meille vahvasti suositti. Mukaan tulivat Markkinointitutkimusseura SMTS ja Mainostajien liitto. Saimme asiantuntijoiksi   Aalto-yliopiston professorin Jaakko Asparan sekä mediatutkimuksen konkarin Tina Wessmanin.

Parhaimmillaan liittoon kuului 12 yritystä ja liiton jäsenyritysten yhteenlaskettu liikevaihto kattoi noin 75 % alan liikevaihdosta. Suurimmat yritykset TNS, AC Nielsen ja Taloustutkimus tekivät   puolet alan noin 120 miljoonan (lähde Tilastokeskus) euron liikevaihdosta. Kovat kilpailijat pystyivät tällä foorumilla keskustelemaan avoimesti alan tulevaisuudesta ja sen kipupisteistä. Tätä vuorovaikutusta ihmeteltiin monissa muissa maissa, jossa moinen sopuilu ei tullut kysymykseen. Vähin erin alan murros ja yksittäisten yritysten omat ratkaisut ovat vieneet sen painoarvon liitolta, minkä se parhaimmillaan omasi. Näin kehitys on johtanut Jukka Rastaan kuvaamaan tilanteeseen. Taloustutkimuksen Jari Pajusen mukaan toiminta jatkuu  jossain muodossa Markkinointiliiton tutkimusjaoston puitteissa. Myös SMTS seuraa tutkimusalaa tarkasti, mutta näkökulma painottuu yksittäisen tutkijan tai analyytikon työhön ei alan kokonaisvaltaiseen liiketoimintaan.

Aika aikaa kutakin. Lämmöllä muistelen värikkäitä kolleegoita ja seminaarireissuja, joiden yhteydessä jäi välillä aikaa ostoksiin ja golfiin. Liiton epävirallinen mitalikolmikko oli Martikainen, Suomela Aalto. Edellä mainitussa järjestyksessä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s