Eihän siinä näin pitänyt käydä – eikö?

if-polls

 

USAn presidentin vaalien jälkianalyysi ja selittely käy kovilla  kierroksilla.  Alkusyksystä povattu Hillary Clintonin ”varma voitto” suli viime metreillä. Kapea äänten enemistö ei riittänyt. Voitot keskittyivät suurinumeroisesti isoihin kaupunkeihin, joissa hyvin koulutetut, nuoret ja  varakkaat antoivat selvän tukensa Clintonille. Sydänmaille siirrettyessä  Trumpin jytky toteutui, vaikka asiantuntijat, valtamedia ja some eivät tähän halunneet uskoa. Hyviä esimerkkejä ovat  Pensylvania ja  Michigan, jossa Detroitissa ja Pittsburgissa Clinton vei voiton mutta muissa ”counteissa”  kannatus  ei riittänyt.

Tutkimukset pielessä?

Heti vaalien jälkeen alkoi mielipidetutkijoiden soimaaminen – ”tanan tunarit” – eikö Brexistä opittu mitään?  Jäitä hattuun – Trump saa kiittää myös vaalijärjestelmää voitostaan  – kuten  Bush  vuonna 2000 myös  nyt  ääniä eniten kerännyt ehdokas ei voittanut.

Kuten aiemmin olen toistellut valtakunnalliset arviot eivät riittäneet ennustamaan voittajaa, vaikka valtakunnallinen tulos ennustettiin oikein Clintonille.  Toki tasapäiset osavaltiot tunnistettiin, mutta analyysit taisivat keskittyä liikaa Ohioon ja Floridaan. Tutkimukset osasivat myös näyttää  tilanteen tasoittumisen. Media ei vain reagoinut vahvasti viimeisiin tutkimuksiin. Esimerkiksi maanantaina ja tiistaina julkistetuista  tutkimuksista kolme viidestä mittasi  jo Trumpin voittoa.

Tilastolliset vahvat ratkaisut osuivat oikeaan

Suuri osa mielipidetutkimuksista oli medioiden tilaamia, jotkut melko kevyesti tehtyjä. Toisaalta yli 40.000 vastaukseen perustuva Survey Monkeyn  ei-tilastollinen ennuste ei toiminut. Parhaiten pärjäsi kisassa Etelä Kalifornian yliopiston  Dornsifelta tilaama ”Understanding America Study”, joka on pitkään laadukkaalla 5500 hengen paneelilla seurannut Amerikkalaisten käsityksiä politiikasta. Paneelin muodostaminen on kuin suoraan tilaston oppikirjasta:  Maantieteellinen valtakunnallinen satunnaisotos, kirjallinen rekrytointi, ei-nettitalouksia mukana paneelissa, tarkat painotukset, selvät rahapalkkiot jne.   Kyselyä tehtiin päivittäin ja  23.10. Dornsife raportoi Trumpin siirtyneen niskan päälle ennustaen samaa vaaleihin asti.

Suomalaistutkijat tulkitsivat tilanteen oikein

Meillä Suomessa tehdään laadukasta mielipidetutkimusta niin akateemisten kuin kaupallisten tutkijoiden toimesta. TNS Gallupin Sakari Nurmela ja Taloustutkimuksen Juho Rahkonen varoittelivat medioissa, ettei jenkkien kyselyistä voinut vetää varmaa johtopäätöstä kisan voittajasta.  Tohtori Juho Rahkonen toi aamu-tvssä 10.11. esille hiljaisen spiraalin, joka tarkoittaa  yleisestä mielipiteestä poikkeavan oman näkemyksen salaamista.  Samaa sukua on mielestäni Under dog-ilmiö,  jossa äänestäjä symppaa häviäjäksi tuomittua ehdokasta. Tähän osin uskon.  Clinton ja Obama maalasivat Trumpin täysin epäpäteväksi presidentin tehtävään.  Hillary nimesi jopa kannattajat luusereiksi, joka  varmasti vahvisti  ehdokkaan elitistä leimaa.

Big Data ei auttanut 

Mediassa toistettiin useasti, että Clintonin vaalikoneisto on ylivoimainen.  Data-analytiikasta odotettiin paljon. Demokraatit pystyivät arvion mukaan vaalipiiridatasta profiloimaan ongelmalliset alueet ja toimimaan sen mukaan. Trump panosti analytiikkaan vasta viime metreillä. Samoin viestintä ei ollut Trumpilla hanskassa – yksi mies ei voi kuulemma hoitaatai siis johtaa kaikkea itse. Rahaakin oli Clintomilla enemmän kuin Trumpilla. Tämä ei  kuitenkaan ratkaissut kisaa.

Kaikkien aikojen tosi-tv show

Kun Ronald Regan valittiin  presidentiksi 1980 eräs suomalainen politikko kertoi kauhistelleensa tapahtunutta amerikaiselle kolleegalleen. Hän vastasi, että eikö Amerikka olekin hieno maa kun B-luokan länkkäritähdestä voi tulla  presidentti. Tänään länkkärit ovat korvautuneet  twitterin one-linereilla  ja tosi-tvllä. Donald Trump voitti kaikkien aikojen tosi-tv kisan. Toivotaan vilpittömästi, että hänestä tulee yhtä hyvä presidentti kuin Reaganista aikoinaan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s