Pipogate – Lets Make Talvivaara Great Again!

sipilapipo_etu151116tl_uu

Pääministerimme esiintyi näkyvästi mediassa viikko siiten ihaillessaan Talvivaaran ihmettä.  Some soi ja kolumnistit kohisivat.  Viikko päättyi Ruben Stillerin  hörppiessä  kahvia Talvivaara-mukista.  Moni meistä lienee ollut mukana erilaisilla tehdas/ pr-käynneillä, joilla vieraille on työnnetty kypärää, pusakkaa tai kaulaliinaa päälle. Tehdasalueella suojelumääräykset ovat tiukat ja koskevat myös vieraita mitä tulee pukeutumiseen.  Päätin selvittää pahastumista SurveyMonkey –kyselyllä  facebook-kavereitteni  keskuudessa.  Otos käsittää värikkään joukon aktiivisia kansalaisia lukiolaisista eläkeläisiin. Varoitus: Tulos ei ole tilastollisesti edustava,  mutta nykyään totuus löytyy useasti Somesta!

Vain pieni osa pahastui

Vastaajista yksi viidestä oli pahastunut.   Muutama vastaaja  ei ollut pannut koko kohinaa merkille.  Tämä kertoo median  painotuksista.  A-studio käsitteli asiaa monipuolisesti, mutta mieleen jäi, että kaivos nousee  operatiivisesti voitolliseksi parissa vuodessa, joten 100 miljoonan panos kuulostaa järkevältä. Noh ympäristökulut unohtuivat. Kauppalehden mukaan verovaroin Talvivaraa tuetaan 207 miljoonalla ensivuodella.  Tällä rahalla saisi kaksi Guggista Helsinkiin.

Tyylisilmä petti

Kyselin syitä pahastuneilta. Vastauksia oli vähän ja ne jakautuivat tasan epäsopivan pipon ja sopimattoman käyttäytymisen välillä. Olisiko avustajan pitänyt kääntää  pipo väärin päin  vai olisiko media pitänyt  pitää poissa tapahtumasta?

Mitä opiksi?

Kysyttäessä vastaajat suosittelevat jatkossa omien pipojen ja kypäröiden käyttöä.  Komea olisi ollut PM-pipo. Mielestäni luovin ratkaisu, jota ehdotettiin,  olisi ollut painaa pipoon ”Lets Make Talvivaara Great Again”. Lisäksi suitsittaisiin mediaa – pressi voidaan pitää myös paljain päin.

Taitavaa Sissimarkkinointia?

Valtiohan hakee kuumeisesti ostajaa Terrafamelle.  Olisiko kyseessä ollut taitava sissimarkkinointi-operaatio? Eräs sissimarkkinoinnin keino on suosia yhteistyötä kilpailijoiden kanssa.  Niinistön Ville oli äänessä ja hänkin pääsi kypäräkuviin.  Saapa nähdä menikö viesti tulosihmeestä perille kansainvälisille sijoittajille. Jos näin käy ja kaupat syntyvät, ehdotan Sipilälle vuoden markkinointitekopalkintoa.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s