Keikuttavatko kohut kannatuskyselyitä?

”Ei nyt sössitä tätä kannatustamme itse”   totesi Antti Rinne  puolueväelle viitaten Lindmanin listaan. Marraskuussa SDP:n  kannatusluvut tulivat alas jonkun kymmenyksen. Jari Pajunen totesi  joulukuun alussa Ylen kannatusmittausta arvioidessaan, että Terrafame-kohu näkyi Kepun viimeisen viikon kannatuksessa.  TNS:n Sakari Nurmela taas totesi 16.12., ettei Yle-kohu näkynyt HS-gallupissa.

Terrafame, Yle, Lindman, Jonkka, Hallintarekisteri,  – ei viikkoakaan etteikö media nostaisi jotain asiaa tikun nokkaan, mutta vaikuttavatko nämä todellakin kannatustuloksiin yhdellä tutkimuskierroksella? Oma näkemyksi on kielteinen.

Otos ei riitä arvioon

Taloustutkimuksen kyselyyn vastasi marraskuussa 2927 henkilöä, joista kantansa ilmaisi vain 57,3 % eli  1668 vastaajaa.  Kepu sai 20,4 % kannatuksellaan ilman painotuksia  arviolta 340 kannattajaa otokseen. Viikkotasolla tämä merkitsee noin 85 kannattajaa. Jos viikon aikana Kepu olisi menettänyt kannatustaan yhden prosentin se olisi tarkoittanut kannattajien määrän pudotusta 50 kannattajan  tasolle. Kaikille ”Kepusta-karanneille” tulisi  esittää kysymys,  miksi puolue on vaihtunut vaalien jälkeen.  Vastausta tähän ei kaikilta saataisi.

Kohuja ei voi ennakoida kysymysten asettelussa etukäteen

Puoluekannatusmittaus tehdään satunnaisotannalla puhelinhaastatteluin.  Menetelmän tulee olla kustannustehokas. Syiden selvittely avoimien kysymysten avulla on toki mahdollista mutta on hintavaa. Kysymysten muotoilu siten, että kohuihin varaudutaan etukäteen  ei  ole mahdollista.  Syiden selvittäminen vaatisin erilliskyselyn. Sen toki voisi tehdä vaikkapa netissä.

Onko tutkija mittamies vai analyytikko?

Lyhyitä mittarikyselyitä arvioitaessa kannattaa pitäytyä faktoista. Tekoaika ja -tapa tilastollisin selvityksin riittää.  Vuoden 2008 EK-vaalien jälkeen siirryttiin tutkimusyrityksissä viikkokyselyistä koko kuukauden kestäviin kyselyihin ja ne saivat selkeän rytmin.  Näin haluttiin välttää  kohujen kertavaikutus. Sen sijaan useamman kuukauden trendistä voi tehdä johtopäätöksiä. Kuten sen, että SDP on syksyn 2016 aikana  ohittanut Keskustan ja Kokoomuksen nousu jäi tussahdukseksi. Ei-tutkitut asiat kannattaa jättää politiikan toimittajille, jotka päivystävät Eduskunnan kuppilassa.

Oma suosikkianalyysini  on muuten Esko Ahon suusta  kesältä  -99: ”Keskustaväki on ollut kiireisenä heinäpellolla eikä ole ehtinyt vastata kyselyihin”.

 

 

 

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s