Markkinatutkimustrendit 2017 – ymmärryksen  syventäminen nopeutuu teknologiaan tukeutuen?

Vuonna 2017 raportoinnin automatisointi ja tekoäly ottavat askeleita eteenpäin. Näin käy, mikäli on uskomista markkinatutkimusalan ennustajaukkoon Ray Poynteriin.  Lisäksi Ray nostaa esille ymmärryksen  löytämisen tietotulvasta sekä ymmärryksen viemisen nopeasti käytäntöön liiketoiminnassa. Myös passiivisen datan hyödyntäminen kasvaa

Arvostettu visionääri

Olen kuunnellut Rayta useasti.  Hän ennusti 2007 tutkimuksen siirtyvän mobiiliin, tosin kehitys oli odotettua hitaampaa. Sosiaalisen median esiinmarssista hän puhui 2009, siinä taas kehitys on ollut ennustettua nopeampaa.  Jaan Rayn näkemyksen etenkin raportoinnin automaation kehittymisestä sekä datan visualisoinnin rikastumisesta. Raportoinnin automaatio vähentää kustannuksia, lisää nopeutta ja tarjoaa mahdollisuuden todistellun datan (evidence based) pohjalta  päätöksen teon.

Lähinäkyvät määrittävät toimialaa

Isojen trendien varjossa etenevät monet vähemmän mullistavan tuntuiset muutokset, jotka kuitenkin lyhyellä tähtäimellä muokkaavat tutkimustoimialaa ja toimijoita. Näitä ovat:

  • siirtyminen täysin mobiilipohjaiseen markkinatutkimukseen älypuhelimien ja applikaatioiden parantuessa
  • tutkimusten reaalihintojen lasku jatkuu
  • teksti- ja someanalytiikan  hyödyntäminen kasvaa edelleen
  • perinteiset brandi-, mainonnan- ja asiakastyytyväisyyden tracker-tutkimuksen alkavat hiipua lopullisesti

Mitä tämä merkitsee Suomessa?

Uskon, että valta vaihtuu lopullisesti vanhoilta toimijoilta uusille tai  yritysten omille analytiikkaosastoille.  Todentaminen on vaikeaa  tilastojen puutteellisuuden johdosta, mutta ilmiö on ollut saman suuntainen kaikissa Pohjoismaissa viimeiset viisi vuotta ESOMARin seurannan mukaan. Laskua on syntynyt noin 2-5 % vuosi.

Mielipide- ja markkinatutkimus eriytyvät.  Brexit-opit ja Trumpin voitto pitänevät  harrastelijat pois  näyttämöltä.  Suomessa on edessä  kova vaaliputki. Kuntavaalien 2017  jälkeen alkuvuodesta 2018 on tulossa maakuntavaalit, pressan vaalit, eurovaalit ja sokerina EK-vaalit noin kahden vuoden päästä. Eli on siinä kannatusmittauksille sijaa!  Tosin näkyvyydestään huolimatta  vaalit eivät toimialaa kasvata – valitettavasti. Markkina-analytiikka siirtyy uusille ja nykyisille ymmärrystoimistoille. Talouden elpyessä kasvua löytyy täältä. Myös analytiikkafirmoille trendit lupaavat kasvua.

Entä toimiala järjestelyt?   Uskon, että pari isompaa kansainvälistä kauppaa nähdään.  Paneelitutkimustoimistoja on liikaa jos etenkin yhteisökehitys jatkuu nykyisellään. Lyövätkö laineet Suomeen, lähtevätkö IPSOS tai GfK ostoksille, kasvaako Norstat?  Monessa perinteisessä yrityksessä saattaa sukupolven vaihdos olla  mielessä mutta kohtaavatko tarjonta ja kysyntä – vaiko onko sitä lainkaan?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s