”Väärä” ja pieni otos – oikea tulos

Perussuomalaisten vaalikojulla  S-Marketin  edessä  minulle kerrotiin  jo maaliskuussa, että Halla-aho voittaa puheenjohtajavaalit.   Orimattilassa on vahva persukannatus. Muiden puolueiden kannattajat saivat olla mitä mieltä tahansa.  Kyllä kansa tiesi. Monet politiikan tuntijat käänsivät takkiaan varovaisemmin.

Julkaisettoman tutkimuksen julkistaminen

Jännittävä asetelma teetätti kutkuttavia kyselyitä.  Taloustutkimuksen Juho Rahkonen ehti ensinmäisten joukossa julkisuuteen. Keväällä kerätyssä laajassa kuluttakirjekyselyssä haaviin saatiin 239 perussuomalaisten kannattajaa.  Puheenjohtajakysely sai  Halla-ahon voittajaksi 40 %  kannatuksella Terhon 25 % vastaan.  Otoksesta eikä kohderyhmästä pidetty. Suomen Kuvalehden Pasi Kivioja vähätteli kyselyä päivää ennen kokousta.

70 kansalaisen näkemys oli uutinen

Hesari julkaisi noin viikko ennen kokousta 1000 haastatteluun perustuvan tuloksen. TNS Kantar sai kiinni 70 persujen kannattajaa, joista   50 % oli Halla-ahon takana  Terhon kerätessä 35 % kannatuksen. Pientä otosta pilkottiin vielä miehiin ja naisiin. Muiden puolueiden kannattajat suosivat Terhoa. Saman suuntaisia tuloksia saivat myös Alman ja Lännen Median tilaamat tutkimukset. Yhtä johdonmukaisesti persujen johto vähätteli kyselyiden tuloksia. Selitys oli, että edustajat ratkaisevat tuloksen eivät kannattajat.

Straw Poll tutkimus

Jenkeissä puhutaan straw poll kyselyistä.  Eli heitätään korret ilmaan ja katsotaan mistä tuulee.  Kyse on usein yhden asian selvittämisestä: oletko puolesta tai vastaan.  Mukavuusotos voi tulla kyseeseen. Tilastollisuus ei ole aina lähtökohta. Perussuomalaisten vaaliasetelmassa edustavan otoksen laatiminen olisi ollut lähes mahdotonta.  Siksi tutkijat ottivat riskin arvioimalla kannattajien näkemyksia ja arvioivat sen riittävän.

Miksi kannattajakysely oli suuntaa-antava?

Perusuomalaisten puoluekokouksiin voi osallistua kuka tahansa puolueen jäsen, joka on jäsenmaksunsa maksanut. Toisin on muissa puolueissa, joissa piireillä ja paikallisyhdistyksillä on omat kiintiönsä puoluekokouksiin.  Edustajat valitaan usein puolueiden aktiivisista jäsenistä. Nämä henkilöt ovat ennakkoon tiedossa ja heihin voi pyrkiä vaikuttamaan. Väitän, että perussuomalaisten kokousedustajat ovat lähempänä tavallista äänestäjää kuin muissa puolueissa ja heitä on vaikeaa lobata.

Hillotolppa toisille – toisille ei

Tänään on tutkimustoimistoissa heitelty yläfemmoja.  Ennusteet pienellä riskilläkin pitivät paikkansa – myös suuruusluokka oli kohdallaan. Tutkijat saivat ”tili- ja vastuuvapauden”.  Tällä kertaa gallupit äänestivät oikein – vai mitä Timo?

 

 

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s